Noriko Aoyama
CATALÀ
BIOGRAFIA
Després de graduar-se al Col·legi d'Art de la Universitat Nihon, Noriko va forjar una carrera de gairebé 40 anys com a fotògrafa professional tant en la fotografia comercial com en l'artística. Aprofitant la tecnologia digital, construeix imatges i busca expressions que transcendeixen la fotografia convencional. Recentment, ha estat integrant la seva fotografia amb els seus propis dibuixos, així com incorporant tècniques de serigrafia en el seu procés creatiu.
Des del 2017, Noriko ha estat participant en exposicions col·lectives cada any. El 2020, va realitzar una exposició individual i també va participar en festivals de fotografia a Rússia i Brasil. A més, va ser seleccionada com a Finalista Top 200 en la competició American Critical Mass del 2020. Addicionalment, Noriko ha rebut una Menció d'Honor en el 15è i el 17è Premi Julia Margaret Cameron. Aquest any, les seves obres van ser destacades en una revista tradicional japonesa per a dones.
DECLARACIÓ
Estic intentant explorar el subconscient que s’amaga dins de les persones i dins de mi mateix i visualitzar-lo. Això es deu al fet que no m’aparto de la foscor de la ment i dels desafiaments de la vida que tots enfrontem, sinó que els contemplo constantment amb l’esperança que la meva obra pugui proporcionar, encara que sigui, una mica d’ànim a aquells que la vegin. Recentment, a més de la impressió digital, he estat explorant noves expressions incorporant tècniques de serigrafia. La serigrafia, que realitzo manualment, exigeix força física, una intensa concentració i paciència. A més, els desajustos i variacions que ocorren per casualitat durant el procés semblen representar l’estat innat de la humanitat. A través d’aquest enfocament, qüestiono la societat que es dirigeix cap a la racionalització i l’eficiència.
La meva obra "Flors diminutes" és una fusió de dibuixos que vaig crear mentre veia imatges de notícies sobre la guerra a Ucraïna i fotografies de petites flors.
El cicle diari de notícies està centrat en la guerra a Ucraïna, i la visió de civils fugint és comuna. M’he trobat plorant una i altra vegada.
Abans de donar-me’n compte, em vaig trobar dibuixant aquelles mateixes imatges intenses presenciades en aquelles gravacions. Finestres trencades, edificis destruïts, parcs destrossats... allà hi hauria d’haver hagut vides i rialles de nens.
Quan vaig reflexionar sobre la tragèdia irracional que aquestes vides i rialles hagin estat arrabassades de sobte, vaig sentir la necessitat d’acompanyar el meu dibuix amb una flor que floreix en la realitat. Vaig crear una sola obra d’art combinant el meu dibuix, que vaig captar a través de la fotografia, amb les meves fotos de petites flors. Ho vaig fer perquè volia plorar per aquells que haurien mort allà i mantenir-los en la memòria. Així com les petites flors que broten a la vora del camí aconsegueixen florir de nou fins i tot quan són trepitjades, esperava que la gent pogués aferrar-se encara que sigui a una mica d’esperança.
De tant en tant, quan noto flors que normalment passarien desapercebudes, trobo pau. Aquestes petites vides i la imatge de persones comunes vivint al camp de batalla... les dues es van superposar en la meva ment…
CASTELLANO
Después de graduarse en el Colegio de Arte de la Universidad Nihon, Noriko forjó una carrera de casi 40 años como fotógrafa profesional tanto en la fotografía comercial como en la artística. Aprovechando la tecnología digital, construye imágenes y busca expresiones que trascienden la fotografía convencional. Recientemente, ha estado integrando su fotografía con sus propios dibujos, así como incorporando técnicas de serigrafía en su proceso creativo.
Desde 2017, Noriko ha estado participando en exposiciones colectivas cada año. En 2020, realizó una exposición individual y también participó en festivales de fotografía en Rusia y Brasil. Además, fue seleccionada como Finalista Top 200 en la competencia American Critical Mass de 2020. Adicionalmente, Noriko ha recibido una Mención de Honor en el 15º y el 17º Premio Julia Margaret Cameron. Este año, sus obras fueron destacadas en una revista tradicional japonesa para mujeres.
DECLARACIÓN
Estoy intentando explorar el subconsciente que se esconde dentro de las personas y dentro de mí mismo y visualizarlo. Esto se debe a que no me aparto de la oscuridad de la mente y de los desafíos de la vida que todos enfrentamos, sino que los contemplo constantemente con la esperanza de que mi trabajo pueda proporcionar aunque sea un pequeño aliento a quienes lo vean. Recientemente, además de la impresión digital, he estado explorando nuevas expresiones al incorporar técnicas de serigrafía. La serigrafía, que realizo manualmente, exige fuerza física, una intensa concentración y paciencia. Además, los desajustes y variaciones que ocurren por casualidad durante el proceso parecen representar el estado innato de la humanidad. A través de este enfoque, cuestiono la sociedad que se dirige hacia la racionalización y la eficiencia.
Mi obra "Flores diminutas" es una fusión de dibujos que creé mientras veía imágenes de noticias sobre la guerra en Ucrania y fotografías de pequeñas flores.
El ciclo diario de noticias está centrado en la guerra en Ucrania, y la vista de civiles huyendo es común. Me he encontrado llorando una y otra vez.
Antes de darme cuenta, me encontré dibujando esas mismas imágenes intensas presenciadas en esas grabaciones. Ventanas rotas, edificios destruidos, parques destrozados... allí debería haber habido vidas y risas de niños.
Cuando reflexioné sobre la tragedia irracional de que estas vidas y risas hayan sido arrebatadas de repente, sentí la necesidad de acompañar mi dibujo con una flor que florece en la realidad. Creé una sola obra de arte combinando mi dibujo, que capturé a través de la fotografía, con mis fotos de pequeñas flores. Lo hice porque quería llorar a quienes habrían perecido allí y mantenerlos en la memoria. Así como las pequeñas flores que brotan al borde del camino logran florecer de nuevo incluso cuando son pisoteadas, esperaba que las personas pudieran aferrarse aunque sea a un poco de esperanza.
De vez en cuando, cuando noto flores que normalmente pasarían desapercibidas, encuentro paz. Estas diminutas vidas y la imagen de personas comunes viviendo en el campo de batalla... las dos se superpusieron en mi mente…
ENGLISH
BIO
After graduating from Nihon University College of Art, Noriko forged a career spanning nearly 40 years as a professional photographer in both commercial and artistic photography. Leveraging digital technology, she constructs images and seeks expressions that transcend conventional photography. Recently, she has been integrating her photography with her own drawings, as well as incorporating silk screen printing techniques into her creative process.
Since 2017, Noriko has been participating in group exhibitions every year. In 2020, she held a solo exhibition and also took part in photography festivals in Russia and Brazil. Furthermore, she was selected as a Finalist Top 200 in the 2020 American Critical Mas competition. Additionally, Noriko has received an Honorable Mention at the 15th and the 17th Julia Margaret Cameron Award. This year, her works were featured in a traditional Japanese women's magazine.
STATEMENT
I am trying to explore the subconscious that lurks within people and within myself and visualize it. This is because I do not turn away from the darkness of the mind and the challenges of life that we all face, but constantly contemplate them in the hope that my work might provide even a small amount of encouragement to those who see it. Recently, In addition to digital printing, I have been exploring new expressions by incorporating silk screen printing techniques. Screen printing, which I personally undertake manually, demands physical strength, intense concentration, and patience. Moreover, the misalignments and variations that occur by chance during the process appear to represent the innate state of humanity. Through this approach, I am questioning the society that is moving towards rationalization and efficiency,
My artwork "Tiny Flowers" is a fusion of drawings I created while watching news footage of the war in Ukraine and photographs of small flowers.
The daily news cycle is focused on the war in Ukraine, and the sight of fleeing civilians is common. I have found myself weeping again and again.
Before I knew it, I found myself drawing those same intense images witnessed in that footage. Broken windows, broken buildings, broken parks … there should have been people's lives and children's laughter there.
When I contemplated the unreasonable tragedy that these lives and laughter have been suddenly stolen away, I felt the urge to accompany my drawing with a flower that blooms in reality. I created a single piece of artwork by pairing my drawing, which I captured through photography, with my photos of small flowers. It was because I wanted to mourn those who would have perished there and keep them in memory. Just as the tiny flowers blooming by the roadside manage to blossom again even when they are trampled upon, I hoped that people could hold onto even a little bit of hope.
Every now and again, when I notice normally overlooked flowers, it brings me peace. These tiny lives and the image of ordinary people living on the battlefield-the two overlapped in my mind…